23
Jun

Tolvrije Liefkenshoektunnel geen wondermiddel tegen files

Het is afgelopen met gratis door de Liefkenshoektunnel te rijden. Vanaf vandaag is het weer betalen. Voor de transportsector was dit een geslaagd experiment, zij hebben duizenden euro’s uitgespaard. Minister van Mobiliteit Crevits is minder overtuigd. Wat hebben we geleerd uit zes weken gratis Liefkenshoektunnel?

4.000 euro bespaard

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits maakte 3,25 miljoen euro vrij voor de afschaffing van de tol. Dat is veel geld voor een beetje minder verkeer op de Antwerpse Ring. Het Vlaams Verkeerscentrum besluit daarom dat het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel geen wondermiddel is om de drukte aan de Kennedytunnel te doen afnemen. Transportbedrijven zijn anders wel gewonnen voor de maatregel. Kurt Joosen, voorzitter van de Antwerpse transportfederatie SAVA en zaakvoerder van Group Joosen, ziet voordelen. “Die maatregel heeft onze firma zo’n 4.000 euro opgebracht.

Voor onze 80 vrachtwagens loopt de tol in de Liefkenshoek per jaar op tot 80 à 90.000 euro. Dus dit was voor ons zuivere winst. Dat mag ook wel want voor het interne havenverkeer is de winstmarge klein. Een lading van linker- naar rechteroever brengen, wordt gefactureerd aan 150 tot 170 euro, één tolbeurt van 15 euro inbegrepen. Trek die tol ervan af en je hebt 10% winst gemaakt.”

Lees het gehele artikel door op onderstaande link te klikken:
Tolvrije Liefkenshoektunnel geen wondermiddel tegen files

Artikel toegevoegd op: 23-06-2014