07
Jan

Transport Joosen investeert in uitbreiding truckvloot

Transport Joosen uit Antwerpen heeft zopas 30 nieuwe trekkers in ontvangst genomen om zijn vloot uit te breiden. Het bedrijf – dat tot Transporteur van het Jaar 2018 werd uitgeroepen – investeerde ook in HR om voldoende instroom van nieuwe chauffeurs te kunnen verzekeren. Voor 2019 staat een uitbreiding van de terreinen in de Antwerpse haven op het programma. “Met al deze investeringen willen wij Transport Joosen ‘futureproof’ maken”, zegt zaakvoerder Kurt Joosen.

De dertig nieuwe trekkers – 15 DAF Trucks van het type XF en 15 Volvo Trucks van het type FH – zijn eind november in gebruik genomen. Een twintigtal daarvan dient om de vloot uit te breiden, de andere tien zijn een vervangingsinvestering.

Voor de bemanning van deze nieuwe trucks heeft Transport Joosen al gezorgd. “Ondanks het chauffeurstekort is de instroom van nieuwe chauffeurs voor ons niet echt een probleem. Enerzijds bieden we aantrekkelijk werk– met een keuze tussen nachtwerk, dagwerk en vroege/late – en anderzijds werven we ook niet-Belgen aan. Zij vertegenwoordigen vandaag ongeveer 60% van ons rijdend personeel”, zegt Kurt Joosen.

“Wij hebben veel gewerkt op HR-gebied om dat mogelijk te maken. Zo leven de meeste buitenlandse chauffeurs die bij ons in dienst zijn, met hun familie in Antwerpen. Zij bouwen hier een nieuw leven op. En zij hebben wel allemaal een Belgisch arbeidscontract. Van detachering is er dus helemaal geen sprake”, voegt hij toe.

Positieve flow

“De vlootuitbreiding past in de positieve flow die ons bedrijf kent. Wie de chauffeurs heeft, kan capaciteit op de markt brengen en zijn klanten beter bedienen. Met de nieuwe trucks willen we in eerste instantie onze bestaande klanten meer capaciteit aanbieden”, voegt Kurt Joosen toe.

Vandaag beschikt Transport Joosen over 150 eigen trekkers, waarvan zo’n 85 in de Antwerpse haven worden ingezet. Daarnaast worden dagelijks ongeveer 100 onderaannemers ingepland, voor zowel lokale, nationale als internationale ritten.

“Om de capaciteit nog verder te optimaliseren maakt Transport Joosen dankbaar gebruik van de nachtopeningen van enkele terminals op Linkeroever, al kunnen er nog heel wat meer inspanningen gebeuren op dat vlak. Ik denk dan vooral aan meer nachtopeningen op beide oevers van de Antwerpse haven en bij verladers in het hinterland. Ook zouden meer stimuli vanuit de overheden om nachttransporten te faciliteren, welkom zijn”, meent Kurt Joosen.

Uitbreiding terreinen

Vandaag beschikt Transport Joosen over in totaal 82.000 m² terreinen aan de Ordamstraat, op de rechteroever van de Antwerpse haven. Op die site vindt men de kantoren, een overslaghub van 35.000 m² voor lege en volle containers, 20.000 m² parking (ook voor derden), 4.000 m² voor buitenlogistiek, zoals tijdelijke opslag van staalproducten, en een klein crossdock-gebouw van 1.500 m².

“Onze installaties barsten uit hun voegen. Daarom zijn besprekingen bezig voor een tweede terrein, niet ver van de Ordamstraat. We hopen begin 2019 de knoop te kunnen doorhakken, zodat we in de loop van het derde kwartaal de activiteiten kunnen herschikken over beide concessies”, zegt Kurt Joosen tot slot.

Artikel toegevoegd op: 07-01-2019